20 Şubat 2008 Çarşamba

OĞUL YAKALAMA


Arıcılık yaparken deneyerek geliştirdiğimiz bazı kolaylıkları arıcı arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Bazı arıcıların istediği bazılarınında istemediği OĞUL

Arı oğul vermeden önce arıda bulunan kılavuz arıları tarafından kendisine yuva vazifesi olabilecek bir yer bulur ve oğul kovandan çıktığında ana ve askerlerini ö tarafa yönlendirmeden peteğin yakınına bır yere toplanır ve bir müddet orada bekledikten sonra kendileri için ev olarak beğendikleri yere giderler.

Biz oğul kovandan çıktığında daha biryere konaklamadan doğrudan hangi boş kovan a koyacaksak oğulu o kovana direk koyuyoruz.

Nasılmı; Oğul kovandan çıktığı zaman biz elimizde bulunan ana kokusu surulmuş bez parçasını havada sallıyarak arıları koku tarafa gelmesini sağlıyoruz ve o bezı oğulu koyacağımız kovana oğulun büyüklüğüne göre birkaç adet temel petek takılı çerçeve koyuyoruz ve bezi de oraya birakıyoruz oğulun yarısı oraya konunca bezi alıyor ve bir poşet içine koyarak koku yaymasını önliyörüz.

Oğul konulan kovanı bazen terk eder terk etmemesi için oğul veren kovandan daha kolay olur bir yavrulu çerçeve oğulu koyduğumuz kovana koyarsak oğul o kovanı terk etmez.

KULAĞUZ kovanı ;oğulun kılavuz arılarının kovan beğenme işlemi yaptıkları kovan

Biz arılıkda devamlı görebileceğimiz bir yere kılavuz kovanı koruz içine eski sağlam çerçevelerden birkaç tane kor veiçine ana kokusu sureriz.Bu bizim için bir gözlem kovanıdır orda dolaşan kılavuz arılarının hareketlerinden arılıkda nezaman oğul olabileceğini tahmin ederiz.

Bu kovanın bir faydasıda arılkda olmadığımız zaman çıkan oğul o kovana girer ama içindeki koku ağı olduğu için arı o kovanda barınamıyor arılığa gelince oğulu başka bir kovana koyarız.Arılıkda bikaç arkadaşın arısı olduğu için oğulun sahıbını hiç aramadan bir arkadaşa verir değerini arılıkda kullandiğimiz ümümü masrafa veririz.

Not; ana kokusunu mısır çarşısının kapalıçarşı taraftan çıkışta ilk sokakta bulunan LALE kolanyaları var ordan alıyorum. adamı tanımıyor hiç bir yakınlığım yoktur sadece sattığı ana kokusunu beğeniyor ve fitatı50 cc lık 10 ytl dır.

2 yorum:

TUNCAY HADİSE dedi ki...

Ahmet Abi,
Anlaşılan o ki sen iyice bunalmışsın bizim gibi,kışın biran önce bitmesini ve ikbahar faaliyetlerinin başlamasını sabırsızlıkla bekliyoruz.Verdiğiniz bilgiler de güzel ve faydalı,sağolun.
Ana kokusunu hiç duymamıştım.Kayseri'de arayacağım.
saygılar.

Hasan Hekim. dedi ki...

Ahmet bey merhaba ben arıcılıga yeni başlıyorum Oğul çekme ilacı nedir markası nedir nerede satılır.ayrıca Ana kokusu ile farklı bır ilaçmı.Teşekkürler.