31 Ocak 2010 Pazar

DELİ BAL



Biz arıcılar kime ınanalım kendimizemi yoksa profosırlaramı.
Yukarda alıntısını yayınladığım yazıda kırmızı ormangülününda zehirlı bal olduğunu yazıyor .
Ben hersene kırmızı orman gülüne arı götürüyorum aldığım bala sarı orman gülünden karıştırdığı sene bal deli bal oluyor buda 5,6 senede bir rsatlar zıra sarı orman gülünün çiçeği uzunca olduğundan arının dılı nektarı almaya yetişemez ama çiçek dokulduktan sonra gerideki kütükte bazı sene bal oluşur işte ordan bal aldığı sene ballar deli bal olur yoksa kırmızı orman gülünden elde aedilen bal çok kalıteli ve tutulan bir baldı ve deli bal deyildir.
Hollywood filminde Karadeniz balı!
Sherlock Holmes'da Lord diriliyor. Onu ölmüş gibi gösteren şey ise Karadeniz'de yetişen bir bal çeşidi. Üstelik silah olarak da kullanılmış!



Şu sıralarda vizyonda oldukça ilgi gören bir film var: Sherlock Holmes...

Ünlü dedektif yakın arkadaşıyla birlikte yine büyük bir maceranın peşine düşüyor.

Filmin hemen başında birçok kişiyi öldüren şeytani lord idam ediliyor ve Doktor Watson da öldüğüne tanıklık ediyor.

DELİ BAL'DAN YEDİ ÖLMÜŞ GİBİ OLDU

Ama film asıl bundan sonra başlıyor. Çünkü ölen lord diriliyor.

Tabii ki Sherlock Holmes filmlerinde her şeyin açıklaması olduğu gibi bunun da açıklaması var.

Lord Karadeniz'de yetişen bir baldan yemiş ve kendini ölmüş gibi göstermiştir. Çünkü bu balı yiyen zehirlenir ve nabzı düşer... Biraz daha fazla yerseniz ise hiç kurtuluşunuz olmaz!

HEM İLAÇ HEM ZEHİR

İşte o bal Karadeniz'in meşhur balı "Deli Bal"dır. Karadeniz halkı onu "hem ilaç, hem zehir" diye tanımlar...

Sağlık Bakanlığı bu bal konusunda yöre halkını şöyle uyarmıştır:

"Günümüzde deli bal, Karadeniz Bölgesi`nde alternatif tıp ilacı olarak kullanılmaktadır. Bu balın bir çay kaşığından fazla yenilmesi zehirlenmelere neden olmaktadır. Bu zehirlenme, bal yendikten birkaç dakika veya bir saat sonra ortaya çıkmaktadır. Tükürük artışı, kan basıncında ve nabızda belirgin düşüşe neden olmaktadır. Grayanotoksin, direkt kalbe etki eden bir zehirdir. Şuur kayıplarına, kaslarda gevşemelere neden olmaktadır. Kişide, çok şiddetli bir tansiyon düşmesi olursa, ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurabilir. Yaşlılarda, çocuklarda normal insanlara göre daha tehlikeli olabilmektedir” dedi.

Peki bu bal neden zehirliyor?

Deli bal, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde bin 800 metreden yükseklerde yetişen ormangülünden (sarı renkte çiçek açan Azelea pontica L. ve kırmızı çiçekli Rhodedonderon ponticum L. bitkilerinden) öz emen arıların ballarından oluşur. Ormangülünün özündeki grayanotoksin maddesi vücuda alındıktan iki saat sonra kan basıncı, tansiyon ve kalp atış hızını normal değerlerin çok altına düşürüyor. Bunların neticesinde kimi insanlar

ZEHİR DOĞRUDAN KALBİ ETKİLİYOR

Uludağ Üniversitesi Zehir Danışma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Gürayten Özyurt bu maddeyi şöyle tanımlıyor:

''Grayanotoksinin 'deli bal hastalığı' denilen rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir. Bu balın 1 çay kaşığından fazla yenilmesinin zehirlenmelere neden olduğu da bir gerçektir. Bu zehirlenme bal yendikten birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkmaktadır. Tükürük artışı kan basıncında ve nabızda belirgin düşüşe neden olmaktadır. Grayanotoksin direkt kalbe etki eden bir zehirdir. Şuur kayıplarına kaslarda gevşemelere neden olmaktadır. Kişide çok şiddetli bir tansiyon düşmesi olursa ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurabilir. Yaşlılarda çocuklarda normal insanlara göre daha tehlikeli olabiliyor. ''

SİLAH OLARAK KULLANILMIŞ

Prof. Dr. Özyurt ''deli bal''ın tarihte silah olarak kullanıldığına ilişkin veriler bulunduğuna işaret etti. Tarihi belgelerde Milattan Önce 401 yılında Karadeniz yakınlarında kamp yapan 10 bin Yunan askerin bölge halkı tarafından deli balla zehirlendiklerine ilişkin bilgilerin yer aldığına dikkati çeken Özyurt MÖ 67 yılında Pontus kralı Mitridat'a karşı gelen Pompey'in ordularının da aynı bölgede kamp kurduklarında bu bölgedeki petek ballarını yiyerek zehirlendikleri ve kolayca esir düştüklerinin anlatıldığını söyledi. Özyurt ''Tarihte düşmanları etkisiz hale getirmek için kullanılan ilk biyolojik silah olan bu bal tüketilirken çok dikkatli olunmalı'' dedi.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm abi öncelikle çok güzel bir konuyatemas etmişin ben de arıcı bir kardeşin olarak bu balı bizzat kendi kovanlarımda yıllar önce yaşadığımı ve sadece sarı çiçeklerden olduğunu eflatun ve kırmızı çiçeklerin bu konuda masum olduklarını ve hatta kırmızı ve eflatun çiçek açan orman güllerinden en kaliteli ballarının üretildiğini sizin çifin dediğinizbu bitkininde yüksek kesimlerde değilde sahile yakın bölgelerde daha çok yetiştiğini o bitkiyede arıların çok nadir konduğunu bu konuyu http://lazarici.blogspot.com sayfamda 2009/03/deli-bal-hem-ilac-hem-zehir.html konu başlıklı haberimde çok daha detaylar ile konuyu işlemiş bulunmaktayım. bazı kişilerin karadeniz bölgemizin bu güzide ballarına deli bal diyerek balımızın kötülenmesine lütfen izin vermeyelim ve bu yazımı okursanız deli balın ne olduğunu daha ayrıntıları ile öğrenmiş oluruz.yazın için teşekkür eder yeni sezonda bereketli bir yıl dilerim.

demircioğlu dedi ki...

güzel bir konu seçmişsiniz, şu karlı günlerde okuyanların içine bir sıcaklık hissi veriyor.
okuldayken doğu karadeniz de antik çağ üzerine bir araştırma ödevi hazırlamıştım. yazdıklarınızın tamamı ciddi kaynaklara dayanmakta. ilk biyolojik silah denebilir.KSENOPHON'un Anabasis (Onbinlerin Dönüşü)adlı kitabında da geçmekte deli balın, MÖ. yaklaşık 5-6.yy da halk tarafından bir savunma aracı olarak kullanıldığı.

ariciahmet dedi ki...

xxxxxx

Adsız dedi ki...

zehirli birşeyin reklamını nasıl yapıyorsunuz anlayamıyorum

kestane balı dedi ki...

Zehirli olduğu söylenemez tansiyonu biraz çıkarır baş dönmesi yapar ağır gelir, azar azar tüketilebilir