8 Ocak 2009 Perşembe

BALIN KIRISTALLAŞMASI


Arıcılıkda her geçen gün yeni birşey öğreniyor insan.

Balın kırıstallaşması daha çok soğukla alakalıdır diye biliyordum.

Tamam soğuklan alakası var ama hem soğuk hemde zaman lazım.

Hacca gitmeden değişik ballardan bir litrelık pet şişelele bal koydum ve derin dondurucuya koydum 10 ,15 gün orda durdular, benim düşüncem ballar hem dönecek hemde kırıstallaşacaklardı ,dönmesine dondular ama kırıstallaşma beyazlaşma

olmadı [normalda beyazlaşma olması lazımdı) arabıstana gittiğim gün bavuldan çıkardım donması çozulmuş sanki taze bal .

Şimdi düşünüyörüm kırıstallaşan balın çözülmesi zaman alıyor ,balı saklama yollarından biride derin dondurucu olabilirmi acaba?

5 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

Hoş geldiniz Allah kabul etsin Hacı abi

SAYGILAR

aytekin ışık dedi ki...

Ahmet abi;
Kristalizasyon baldaki glikozun tanecikler haline gelmesiyle balın kısmen veya tamaman akıcılığını kaybetmesi olayıdır.ve balın bir özelliğidir.
Bal en az 5 hafta boyunca sıfır derecede tutululup şklandıktan sonra 14 derecede depolanırsa 2 yıl süreyle kristalize olmadan kalır.fakat doğrudan 14 derecede saklanırsa 5 haftada bile kristalize olur...çalışmalarınızda başarılar..

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Allah kabul etsin.Biz müslüman kardeşlerine de dua etmişsindir inşallah.
Ahmet abi yorumlarda şu kelime doğrulamayı kaldırsan diyorum.

ariciahmet dedi ki...

Yusufbey sağolasın.
Kelime doğrulamayı kaldırsan diyorsun vallahı ne olduğunu anlamadım açıklarmısın.

Büyükdereli Ayhan dedi ki...

Hoş geldin Hacı abi,Allah kabul etsin . Selamlar