19 Ağustos 2008 Salı

İNSAN KEMİĞİ




Erzurumda peteklerimi koyduğum arılığın hemen 100 metre yakınında tarlaların arasında 200 metre kare boş bir alan var orasını sadece tahıl ekmezler .


Bana yaşlıların anlattığı arıların arkasındaki gök dağ dedikleri yer ta tarladan başlıyarak 3 saata tepesine çıktığım dağ mevzilerle dolu 1918 yılında Halit paşa ermenileri o mevzilerden bir gecede çıkardı ve yeni bir yere mevzilenmesin diye peşlerine ordu ile takıldı, savaşta yaralananlar bulunduğum köye getirildi ozamanın imkansizlikları ile ölenler bahsettiğim yere toprak hafif eşelenerek gelişi güzel gömüldü.


Bu vatan için canlarini veren şehitlerimizin orda olduğunu belirten ne bir taş nebir tabela var sadece köstebek insan kemiklerinin küçükleri el ve bacak kemiklerini devamli yüzeye çıkarır.


Bazi şehitliklere gösterilen aşırı önem (yanlış olduğunu demek istemiyorum) yanında burda yatanların şehitlikleri hafifemi alınıyor diye merak ediyorum zira komutanları halıt paşa cümhüriyet döneminde idam edilmişti.

3 yorum:

Murat Çakır dedi ki...

Mekanı Cennet olsun, Allah rahmet eylesin, Halit Paşa (lakabı deli halit paşa) bu ülkenin yetiştirdiği ender kahramanlardan birisidir.

Ardahan, Posof ve Artvinin işgalden kurtulması onun kahramanlıkları sayesindedir.

Gözünü budaktan sakınmayan, cephede askerleriyle birlikte savaşan bu kahraman komutan vücuduna saplanan 9 tane mermi ile hayatını sürdürmüştür.

Fakat kaderin kötü bir cilvesi olarak, ikinci Büyük Meclisine Artvin milletvekili olarak katılmış, bu dönemde Ali Çetinkaya ve etrafındaki grup ile şiddetli tartışmaları olmuş, birgün meclis koridorlarında tabanca ile vurulmuştur.

Kendisini vuran şahsı söylemesine rağmen, olayla ilgili bir soruşturma açılmamış, savcılık tarafından sorgulanmamış, 5 gün boyunca hastaneye götürülmeden meclis revirinde can çekişmiştir.

9 tane düşman kurşunu vücudunda saplı olarak yaşayan Halit Paşa, meclis içinde kendisine atılan bir Türk kurşunuyla hayata veda etmiştir.

ariciahmet dedi ki...

muratbey sağol ben kulaktan dolma bilgilerle idam edildi diye biliyordum doğrusunu öğrenmiş oldum.
Birde orda söylentiler enver paşaya yakınlığı var ama kesin olarak nesi bilemiyorum

arıbeyi dedi ki...

AhmetAmca;
Önemli bir konuyu gündeme getirdiğin için duyarlı bir vatandaş olmanızdan dolayı sizi canı gönülden kutluyorum. Madem ki o şehitlerimiz bizim için canlarını verdiler bizde hiç olmaz sa bari kemiklerine sahip çıkalım da kurda kuşa yem olmasınlar.
Murat Beyin yazdıklarına bende ilaveler yapayım da okuyucular bilgilensin.
Halit Paşa(deli halit paşa)aslen istanbul'lu dur.Kars'ı Rus işgalinden kurtardığı için TBMM tarafından ''KARSIALAN'' soyadı verilmiştir kendisine.Mecliste meydana gelen ilk cinayete kurban gitmiştir malesef.Öldürüldüğünde Artvin değil Ardahan milletvekiliydi.Sadece Artvin,Ardahan,Erzurum,Kars'ta değil Çanakkale harbinde dahi büyük kahramanlıklar göstermiştir.
Çocukluğumun geçtiği(Artvin-Yusufeli)bölgede hep onun kahramanlıklarını dinleyerek büyüdük.Büyüdüğümde onun gibi olmayı arzu ettiğim tek kahramandı.Onun ve tüm bu vatan için can verenlerin ruhları şad olsun.Mekanları cennettir inşallah.
SAYGILARIMLA.