4 Ocak 2010 Pazartesi

KARANLIK ODADAKİ ARILAR


Busene evin bodrum katında karanlık bir oda oluşturdum 3,5x4 ebadında içinede 20 adet arı koydum ,kovanların gözleri açık ,arılar iç temizliği yapıyor dışarısı karanlık olduğu için kovanı terk etmıyor.

Odadaki havaladırmayı 10 luk pımaş burularla baca oluşturdum ,evin girişindeki lamba kapı otamatığı düzeneği ile çalışıyor ordan bir hat alıp odaya takdığım aspıratora çeyran götürdüm dolaysıyle her kapı lambası yanıncada odadaki aspırator devreye giriyor ve odanın havalandırmasını yapıyor.Burda nemmetre gibi birşey aradım bulamadım yanı nem bellı orana yukselince fan çalışsın diye .

Bu odada sorun dışarda hava sıcaklığı ile içerdeki sıcaklık arasında farkın fazla oluşu ,arıların sıcaklığı iç sıcaklığı etkiliyor.

seneye eski bir kılıma bulup oda sıcaklığını belli seviyedede tutabılırım.

Burda benim gayem ölü mevsim olan kasım,aralık,ocak aylarında arıları çalıştırmamak ve dolayisiile arı mevcudunu azaltmamak.

Bukadar uğraşmaya ne gerek var diye düşünülebilinır ama bizim yörede en değerli bal orman gülü balı oda erken mevsimde gelişiyor ondan bal alabılmek içinde erken yazda güçlü tarlacı arısı olan kovanlara ihtiyac var.

1 yorum:

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Ahmet abi havalandırma yapman çok güzel olmuş. Ben bir çok kez kapalı kayonla arı taşıdım, kasa içi acayip şekilde ısınıyordu. Havalandırma olmasa senin kapalı odada ısı kesinlikle artar. Kovanlarda yavru faliyeti ve açık bal yoksa rutubet olmaz. Asıl rutubeti tetikleyen ise kovan içiyle dışardaki ısı farklarıdır.
Bu sistemde ısı az olursa kovanların güçlü bir şekilde bahara çıkacaktır. Biz dün bir kaç kişiyle kovanları buzhaneyemi alsak diye espiri yapmıştık sen buz hane kurmuşun bile, sağlıcakla kal.