Arıcılıkda her geçen gün yeni birşey öğreniyor insan.
Balın kırıstallaşması daha çok soğukla alakalıdır diye biliyordum.
Tamam soğuklan alakası var ama hem soğuk hemde zaman lazım.
Hacca gitmeden değişik ballardan bir litrelık pet şişelele bal koydum ve derin dondurucuya koydum 10 ,15 gün orda durdular, benim düşüncem ballar hem dönecek hemde kırıstallaşacaklardı ,dönmesine dondular ama kırıstallaşma beyazlaşma
olmadı [normalda beyazlaşma olması lazımdı) arabıstana gittiğim gün bavuldan çıkardım donması çozulmuş sanki taze bal .
Şimdi düşünüyörüm kırıstallaşan balın çözülmesi zaman alıyor ,balı saklama yollarından biride derin dondurucu olabilirmi acaba?
5 yorum:
Hoş geldiniz Allah kabul etsin Hacı abi
SAYGILAR
Ahmet abi;
Kristalizasyon baldaki glikozun tanecikler haline gelmesiyle balın kısmen veya tamaman akıcılığını kaybetmesi olayıdır.ve balın bir özelliğidir.
Bal en az 5 hafta boyunca sıfır derecede tutululup şklandıktan sonra 14 derecede depolanırsa 2 yıl süreyle kristalize olmadan kalır.fakat doğrudan 14 derecede saklanırsa 5 haftada bile kristalize olur...çalışmalarınızda başarılar..
SLM...
Allah kabul etsin.Biz müslüman kardeşlerine de dua etmişsindir inşallah.
Ahmet abi yorumlarda şu kelime doğrulamayı kaldırsan diyorum.
Yusufbey sağolasın.
Kelime doğrulamayı kaldırsan diyorsun vallahı ne olduğunu anlamadım açıklarmısın.
Hoş geldin Hacı abi,Allah kabul etsin . Selamlar
Yorum Gönder