Kendimi arıcı zannediyordum ,arı davranışlarından çalışmasından birşeyler bildiğimi zannediyordum , bugün anladım ben daha arıcılıktan birşey bilmiyorum.
Yağmaya uğrıyan peteği arılıkdan aldim 500 metre uzağa götürdum akşamleyin gözünü açtim içindeki yağmacilar evlerine gitti bir gün sonra kovanda bir çerçeve asker sağlam kalmıştı anası ile geniş kovanda bunlar birşey olmaz dedim küçük 3 çerçeveli bir kovana onları aktardımhava kapalı ıdı etrafta bir yağmalama olmadı 5 saat sonra yağmacılar o kovanı buldu ve yağman lamaya başladı , arı kurcalamadım hiç bir sorun yoktu neden yağmalandı?
Düşünüyorum bır kovan yağmalandımı o kovandaki arılarda bulunan ana kokusu yok oluyormu . anlıyacağiniz neden yağmalandı anlıyamadım.
4 yorum:
1 çerçeve sağlam kalan askerlerin arasında yağmacılarda olduğundan, tekrar yer değiştirdiğiniz kovanı çok rahat buluyorlar.
Halilbey haklısında birinci yağmalamadan sonra akşam üzeri kovanın gözünü ve kapağını açtım yağmacılar gitti diye düşündüm sonrada yer değiştirdim. başka kovana aktarırkende çerçevedeki arılar sakın duruyordu.
Kovanın yağmalanmasının sebebi kovandaki koruyucu işçilerin yok edilmesidir.Kovanı koruyabilecek sayıda işçi arı klmazsa kovanı nere koyarsanız koyun yağmalanır.Çünkü dışarda gezen olgun işçi arılar nektar arayışı sırasında bal kokusu aldığıu kovana yoklama çekerek girmek isterler.Girdilermi gerisi kolay.Kendi kovanındaki diğer işçileri oraya yönlendirir.O kovanı söndürürler.Çözüm ne derseniz?Zayıf kolonilerin ağız kısmını sadece bir iki arı girecek kadar dar tutunuz.Başka bir çözüm yok.Bu arada güçlü kolonilerinizden kapalı pupalı veya karma yavrulu petek takviyesi yapın.Yoksa zayıf arı güz güçlenmesini gerçekleştirmezse zaten kışı çıkaramaz.Haydi kolay gelsin.ARICI 07
Hayatı bey bak şimdi soylediğiniz aklıma yattı yağmadan sonra kovanda kalan bir çerçeve arı genç arılardı tarlacı arılar ya kırılmış veya eski yere gitmişti.
Sağol ben çözememiştim. demek bir bilen devamlı vardır.
Yorum Gönder