29 Eylül 2008 Pazartesi

BAYRAM MESAJİ

Bilik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olan günlerden biride ramazan bayramıdır
Bu bloğa girme zahmetine olan arkadaşlar ve tum ıslam aleminin ramazan bayramını tebrik eder hayırlara vesile olmasını ALLAH dan dilerim.

27 Eylül 2008 Cumartesi

NEDEN ?NEDEN?


Kaç senedir arıcılık yapıyorum ama arıcılıkta nedenini çozemediğim birçok şeyler var ,Ali bey yazıyor boşver arıları marta nasıl çıkarırım onu bak tamamda siz merak etmiyormusunuz.

Bugün arıların durumunu kontrol ederken bir kovandan çerçeve çıkardım arılar yavru koymak için temizlik yaptıkları gözlerin üzerinden kenara çekiliyorlar,bu arıda anadeğişmiş daha yavru atmaya başlamamış yavru atsa bile çerçeveyi çıkatdığın zaman yumurta olan yavruların üzerinden gene kenara çekılır arılar neden?( bu bir kovana mahsus deyil genelde olur)

Düşünüyörüm ben çerçeveyi çekme nedenim yavru atmışmışmı atmamışmı ona bakmak sanki benim kovanı neden açtıklarımı biliyorda kenara çekılıyorlar bak yavru attık ,yok atmadık gör diye .tamam arılarda bu gibi tepki vermek olmaz anlıyorumda kenara neden çekılıyorlar bilen varmı?

25 Eylül 2008 Perşembe

KAYIP




13 sene kimi aynı barakada bazende bıtışık olarak arıcılık yaptığım arkadaşım hacı mustafa saruhan ı bugun geçirdiği kalp kırızı netisi kaybettik Allah ganı ganı rahmet eylesin.

24 Eylül 2008 Çarşamba

KROMOZOM

Bugün birşey daha öğrendim.
Devamlı kafama takardım Allah herşeyi çift yaratmış ve çoğalma çiftlerden meydana geliyor
Arı ana kaybedıp ana koymak içinde yumurta bulamadığı zaman kovandaki arılardan bir kaç tanesini besliyorlar ve yumurta attırıyor ve bunlardan normal arı deyil erkek arı meydana geliyor.( sahteye gitme)
Yumurta ile üreyen hayvanlarda erkek yoksa yumurta var ama yavru çıkmaz arıda ise normal arı olmasada yine yumurta boş deyil birşey çıkıyor . Bu nasıl diye düşünürdüm.
Tum hayvanlar eşit sayıda kromozona sahıpler ama arıda durum farklı erkek arı 16 kromozoma sahıp dişi arı ise 16 çift kromozoma sahıp .miiş.
Bilimsel açıklamasını bilemem ama demekki Allah arıyı yaratırken bu kromozom farklılığı ile yarattı herhalde o farklılıkda benim çözemediğim düşüncenin sebebidir.

18 Eylül 2008 Perşembe

NEYİMİZ DOĞRUKİ?


Dün kovanlara vuracağımız plakaları rizeden arıcılar birliğindenalmaya gittim.

Arkadaşın arılarıyla birlikte 160 tane aldım istedimki son rakamları sıra ile olsun yanı ben bileyimki mesele 5250 itibaren 100 tane numara benim olsun ve numaraları ezbere bileyim ama malesef kutudaki numaraların biri anyadan biri konyadan.

Halil beyin bloğundamı okumuştum vıdaların ağızları için değişik matkab ücü lazim diye açık vıdalar vardı baktım normal yıldız vıda eeee eve çıktım takmaya başladım vıdaların oburleri başka üclü şimdi nediyeceksin.

Arıcılar birliği bizim için kolaylık üretmesi lazımken basıt birşeyler ama onlara bile önem vermiyen başka derdimize nekadar bakarki.

15 Eylül 2008 Pazartesi

SENDE ARICIMISIN




Kendimi arıcı zannediyordum ,arı davranışlarından çalışmasından birşeyler bildiğimi zannediyordum , bugün anladım ben daha arıcılıktan birşey bilmiyorum.


Yağmaya uğrıyan peteği arılıkdan aldim 500 metre uzağa götürdum akşamleyin gözünü açtim içindeki yağmacilar evlerine gitti bir gün sonra kovanda bir çerçeve asker sağlam kalmıştı anası ile geniş kovanda bunlar birşey olmaz dedim küçük 3 çerçeveli bir kovana onları aktardımhava kapalı ıdı etrafta bir yağmalama olmadı 5 saat sonra yağmacılar o kovanı buldu ve yağman lamaya başladı , arı kurcalamadım hiç bir sorun yoktu neden yağmalandı?


Düşünüyorum bır kovan yağmalandımı o kovandaki arılarda bulunan ana kokusu yok oluyormu . anlıyacağiniz neden yağmalandı anlıyamadım.

14 Eylül 2008 Pazar

YAĞMA

Bu sabah erken saatde kayınpeder telefon açtı acele gel arılıkda birdurum var etrafı arılar bastı.(arıların bir kısmını kuzey olduğu için kayın pederın evinin yanına koymuştum benim arıları koyduğum evin yanı güney,bazı senelerde arılar güneyde kışlamaları iyi oluyor bazende kuzey iyi oluyor kışın ağır ve hafıf geçmesine göre.) baktın arılıkda aşırı yağma durumu var 5,6 arının durumu iyi deyil gözlerini kapattım etrafa lastık yaktım ve hortumla su boldu etrafa su püskürttüm ve arılıkta yağmalamayı önledim bir tane kovanı yağmaladılar bal alamadılar ama askerlerını kırdılar çözemediğim arıda ana var iki çerçevede yavruda vardı .
Sorun arılıkdan 300 metre uzakda bir arkadaş ölen arının çerçeveleriniçatıya koymuş nasıl olmuşsa üzerleri açilmiş o ballı çerçeveleri yağmalaıyan arılar o hızla bizim arılığıda yağmalamaya başlamış.
Allaha şükür erken haber aldık bu mevsimde bir arılıkda yağmalama başladımı yağmalanan kovanı bitirip durmazlar bir başkasına tekrar bir başkasını yağmalıyarak birbirlerini kırabılır.

12 Eylül 2008 Cuma

BİZÜM KÖYDEN MANZARALAR














Bizum buralar anadolunun bir parçasıdır ama ana doluya benzemez anadoluda sonbahar sararmaları başladı bizde marttaki gibi heryer yemyeşıldur.

5 Eylül 2008 Cuma

ÇERÇEVELER VE MUM GÜVESİ


Arıcılar bılır güzün çerçeveleri tertemiz arıdan alırsın martta bakarsınki mum güvesi o güzelim çerçeveleri mahvetmış.

Ben çerçeveleri derin dondurucuda bir gün bekletiyor sonra arasına defne ve ceviz yaprağı koyuyorum % 99 randıman alıyorum , bıraz uğraşması var ama.