31 Ağustos 2008 Pazar

SEZON SONU


Bu sene şubatın sonlarına doğru bir hefes ile arılarla uğraşmaya başladık uğraşımızın konuşmalarımızın çoğu onlarla oldu kimisini orman gülüne kimini kestaneye ordanda erzuruma çiçek balına götürdük onlar bizlerden ne istediyse vermeye uğraştık elimizden geldiği kadar hizmet ettik onlarda karşılığı olarak bizleri üzmedi Allaha şükür memnun etti ha daha çok olmasınıda isterdik ama şükretmesini bilmek lazım sezon sonu tamamen boş geçirenlerde var.
Arıları dun getirdim bugün yağmur yağıyor ama erzurumun yağmuruna benzemez güneşi kaç gün sonra görürüz işte o meçhul.

22 Ağustos 2008 Cuma

BAL BİTTİ ÇİÇEĞİ


Temmuz sonu veya Ağostost başlangıçında resmini çektiğim çiçeğe ben bal bitti çiçeği diyorum ,bu çiçek açtıktan sonra bal geldiğine hiç rastlamadım,bu çiçeğe arı konar polen alır bal almak için gezer ama gelen birşey olmaz, uzaktan bakan her tarafın çiçek olduğu görülmesine rağmen.

19 Ağustos 2008 Salı

İNSAN KEMİĞİ




Erzurumda peteklerimi koyduğum arılığın hemen 100 metre yakınında tarlaların arasında 200 metre kare boş bir alan var orasını sadece tahıl ekmezler .


Bana yaşlıların anlattığı arıların arkasındaki gök dağ dedikleri yer ta tarladan başlıyarak 3 saata tepesine çıktığım dağ mevzilerle dolu 1918 yılında Halit paşa ermenileri o mevzilerden bir gecede çıkardı ve yeni bir yere mevzilenmesin diye peşlerine ordu ile takıldı, savaşta yaralananlar bulunduğum köye getirildi ozamanın imkansizlikları ile ölenler bahsettiğim yere toprak hafif eşelenerek gelişi güzel gömüldü.


Bu vatan için canlarini veren şehitlerimizin orda olduğunu belirten ne bir taş nebir tabela var sadece köstebek insan kemiklerinin küçükleri el ve bacak kemiklerini devamli yüzeye çıkarır.


Bazi şehitliklere gösterilen aşırı önem (yanlış olduğunu demek istemiyorum) yanında burda yatanların şehitlikleri hafifemi alınıyor diye merak ediyorum zira komutanları halıt paşa cümhüriyet döneminde idam edilmişti.

TAŞ











Bal sağımını yaptıktan sonra 3 gün arılığı bırakıp köye gelmiştik.




Dun arılığa çıkan arkadaşlar 15 adet arı kovanının dağıtılmış bazılarının parçalanmış olduğunu gördüler ilk başta ne olduğunu anlıyamadılar ama sonra arılığın içinde tahmini 200 kğr ağılığında bir kaya olduğunu gördüler ve iş anlaşıldı.




Arılıktan 300 metre yukarda büyük kaya biloklarından bir ton ağırlığında bir parça kopuyor ondanda tahmını 200 kğr.ağılığındaki taş arılığa giriyor ve arkadaşların arılarından 2 alt kovan 5 ballik ve 5 kapağı kırıyor ,dağınık vazyetteki arıları topladık ama nekadarı olur zaman gösterir.




Narmanın başka bir köyünde çayelinden arıcı arkadaşların arıları dere yatağından epeyce uzakta idi ama gelen bir sel dere yatağını tıkadı ve sel suları arılığa girdi 85 arı ve kaldıkları barakayı sel aldı götürdü. yinede şükrediyorlarki ya barakada olsak ve olay gece olsaydi neyapacaktık.




Biz gezgin arıcılık yapan arkadaşlar malesef böyle sel ve ayı tahrıbatıyla karşı karşıya kalıyoruz.




Ah tarım yetkilileri konaklamaya üygün yerleri tesbit etse ve o köylüya buraları tahsıs etse köylüye arıcılık yapması için teşvik etse ve boşkalan konaklama yerlerinide gezgin arıcılara tahsıs etse ne olurdu.

4 Ağustos 2008 Pazartesi

KARACALAR







Mahallemizde insanlarla iç içe gibi yaşıyan karacalar var ,kışın sekız adetlerdi bir tanesi malesef bıtık köyden kim olduğunu bulamadığımız bırı tarafından karnından vurulup çay bahçesinde çay toplıyan kadınların yanına yaralı olarak geldı malesef uğraşmamıza rağmem yaşatamadık.



Bu güzelliklere aç olmadan kıyılırmı artık herkesin cebinde et alacak kadar parası var.

3 Ağustos 2008 Pazar

ALLAHIMA ŞÜKÜRLER OLSUN


Arılarımızla şubattan beri uğraşıyoruz : kimi bizden ilaç istedi verdik, kimi balsız kaldı kek verdik,sonra çiçekten çiçeğe taşıdık ,Gerisi Allahımızın bizler için musaade ettiği balı arılarımızdan aldık kimi petek bizi üzdüysede bazı petekler sevindirdi.

Allahımıza şükürler olsun.